Το χρυσόψαρο ή αλλιώς Goldfish ανήκει στην οικογένεια Κυπρινίδες, το γένος Καράσσιος, το είδος Carassius auratus και το υποείδος Carassius auratus auratus. Σύμφωνα με παρατηρήσεις η καταγωγή του Χρυσόψαρου είναι από την Κίνα.


Ξέρατε ότι τα χρυσόψαρα αναγνωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους; Ότι όταν πλησιάζουν στο τζάμι ή κολυμπούν προς την επιφάνεια του νερού σας «κάνουν χαρές»; Ότι, αντιθέτως, όταν κάποιος ξένος πλησιάζει το ενυδρείο τους έχουν την τάση να κρύβονται, πίσω από τα φυτά και τα βραχάκια του; Ότι μπορούν να εκπαιδευτούν; Ότι ζουν μέχρι και σαραντατρία χρόνια; 

Όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι το ψαράκι σας μέσα σε αυτό, και τόσο περισσότερο θα μεγαλώσει. Ο κανόνας υπαγορεύει περί τα 30-40 λίτρα νερού για κάθε ψάρι που φιλοξενεί το ενυδρείο. Αν έχετε περιορισμό χώρου, θυμηθείτε ότι είναι προτιμότερο το ενυδρείο να είναι φαρδύ από το να είναι ψηλό, η μεγαλύτερη επιφάνεια νερού διασφαλίζει μεγαλύτερο ποσοστό οξυγόνου στο ενυδρείο. Οι ιδανικές συνθήκες νερού για ένα χρυσόψαρο είναι για το PH 7.8, το νερό της βρύσης έχει συνήθως PH 7.5 και μέτρια σκληρότητα. Συχνά τεστ αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών αλάτων είναι απαραίτητα, ώστε να ρυθμίζουμε σωστά τους παράγοντες αυτούς και να εξασφαλίζουμε υγεία για τους κατοίκους του ενυδρείου μας. Μην ενδώσετε στον πειρασμό να ταΐσετε τα λαίμαργα χρυσόψαρά σας παραπάνω απ’ όσο πρέπει, ήτοι μία-δύο φορές την ημέρα όση τροφή μπορούν να καταναλώσουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Εγγυημένα, τα ψαράκια σας θα καταναλώσουν όση τροφή τους δώσετε, προκαλώντας ακόμη και προβλήματα στην υγεία τους εξαιτίας του υπερβολικού φαγητού. 

Τα χρυσόψαρα έχουν τρία δευτερόλεπτα μνήμη...

Μύθος!

Από πολλούς κατά καιρούς έχει ειπωθεί ότι ένα χρυσόψαρο μπορεί να διατηρηθεί σε γυάλα, γιατί η τριών δευτερολέπτων μνήμη τους δεν τους επιτρέπει να βαρεθούν ή να κουραστούν να βλέπουν το ίδιο πράγμα καθώς μέχρι να κάνουν ενα γύρω στη γυάλα έχουν ξεχάσει από που ξεκίνησαν. Αυτός ο μύθος πιθανότατα ήρθε ως η μόνη δικαιολογία για τη διατήρησή τους σε γυάλες, όποιος κρατά τα ψάρια αυτά και τα αγαπά πραγματικά είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο μεγάλο ψέμα αποτελεί η παραπάνω αντίληψη.

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες επιστημονικές έρευνες τα χρυσόψαρα είναι σε θέση να θυμούνται πράγματα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον για τρείς μήνες. Τα χρυσόψαρα έχουν επίσης αίσθηση του χρόνου και μπορούν να επαναλαμβάνουν καθημερινά τα ίδια πράγματα από ρουτίνα. Πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει τα χρυσόψαρα να δείχνουν ενθουσιασμένα το πρωί που πλησιάζουμε το ενυδρείο για να ταΐσουμε πριν ακόμα ακουμπήσουμε καν το δοχείο με τη τροφή τους. Τα χρυσόψαρα είναι επίσης αρκετά εκπαιδεύσιμα. Μπορούν να μάθουν να κολυμπούν μέσα από στεφάνια, καμπάνες, δαχτυλίδια και να τραβήξουν μοχλούς για να πάρουν τη τροφή τους.

Βγάλτε τα χρυσόψαρα από τη γυάλα!

Με σιγουριά θα προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα στην υγεία του ψαριού μας το να ζει σ ένα τόσο μικρό χώρο και με βεβαιότητα το οδηγούμε στο θάνατο. Δώστε τους το χώρο που τους αξίζει είναι αξιαγάπητα ψάρια και θα περάσετε ίσως και χρόνια παρέα...

Tags: Goldfish
Aquascaping για Αρχάριους
...
Iwagumi style
...